speakeri hr summit OANA DATKIOana Botolan Datki, Managing Partner Consulteam South East Europe, este speaker la  conferinta de resurse umane HR Summit, care are loc in perioada 12-13 octombrie, la Iasi. Gratie experientei vaste in domeniul consultantei si al trainingului, dar si a activitatii realizate in cadrul organizatiilor internationale, Oana a acordat pentru HR Summit un interviu, in care a vorbit despre strategiile, responsabilitatile si provocarile pe care le presupune domeniul resurselor umane.

 1. Dupa terminarea facultatii, cu specializarea in Drept Comercial, v-ati angajat intr-un cabinet de avocatura, iar apoi in calitate de consultant de beneficii pentru angajati. Ce v-a determinat sa va indreptati catre domeniul Resurselor Umane?

Lucrez de la 18 ani, si am fost profesoara, am lucrat in corporatii, in companii mici, dar  si singura, ca freelancer. Cand activam in domeniul asigurarilor, discutiile purtate cu majoritatea clientilor erau despre cum sa motiveze si sa retina angajatii, iar eu nu le putem oferi ceva complex. Apoi mi s-a oferit posibilitatea de a lucra in compensare&beneficii si de a putea construi un business de la zero, acoperind toate ariile de HR. Ma bucur si acum ca am avut curaj, s-a dovedit a fi cea mai frumoasa alegere.

  1.  Cum a luat nastere Consulteam Romania si care sunt punctele forte ale companiei?

Initial a fost un business concentrat pe partea de Comp&Ben – studii salariale si evaluare de posturi. Apoi am adus licente noi, pentru zona de training, instrumente de evaluare pentru recrutare si pentru dezvoltare. In acelasi timp, ne-a preocupat calitatea oamenilor din echipa, tocmai de aceea am pus bazele unui atelier in care sa putem ajuta clientii, cu idei inovatoare, bazate atat pe experienta practica, cat si pe cele mai bune practici din lume. Stiu ca suna pompos si nu am cum sa evit limbajul de lemn, dar chiar asta facem – avem metodologii internationale si nu ne lasam pana cand fiecare plan de consultanta, training sau recrutare este creat special si cat mai util pentru fiecare proiect in parte.

  1. La nivel actual, in Romania, care considerati ca este structura eficientei unei companii?

O intrebare dificila, care parca cere o reteta a succesului, general valabila. Evident ca nu exista o singura reteta insa sunt cateva reguli care devin general aplicabile si care tin, evident, de oameni. Oricat de rigida ar fi o companie (ca reguli si proceduri), flexibilitatea este cuvantul rege acum. Flexibilitate in modul in care tratam oamenii, customizarea procedurilor astfel incat sa fie aplicabile si respectate, iar lista poate continua.

Ar mai fi consecventa. Colaboram cu multe companii care au politici si valori frumoase, oameni extraordinari, dar nu au „firul rosu” care sa le lege pe toate intr-un mod unitar; drept consecinta, mesajele si realitatea din acele companii nu pot fi consecvente.

    4. Cat la suta din productivitatea companiei considerati ca se datoreaza performantelor individuale ale angajatilor in anul 2016?

Mai avem putin pana sa robotizam vizibil mare parte din munca manuala si sa vedem schimbarea drastica a fortei de munca. Acum cred cu tarie ca intr-o companie de servicii productivitatea companiei se datoreaza doar performantelor individuale. In companiile de productie sau in care echipamentele impun  mare parte din productivitate, se poate imbunatati mult performanta indivizilor, insa aceasta nu va putea suplini o linie imbatranita.

  1. Difficult Times? SuperHeRoes are Here”, sloganul conferintei HR Summit Iasi. Considerati ca performerii au devenit noii super-eroi ai unei companii?

Performerii au fost tot timpul super eroi. Cred ca oamenii de resurse umane buni sunt super eroii la care ne referim in slogan. Iar in zilele noastre, pentru a fi un bun specialist in resurse umane, chiar trebuie sa fii Superman, Wonder Woman si un pic de Iron Man la un loc. Daca reusesti sa fii cate un pic din ei, atunci mai lipseste doar sa antrenamentul de Jedi si norocul de a gasi un Yoda de la care sa poti invata subtilitatile. E simplu de fapt, doar sa iti asumi ca despre asta este vorba si sa te apuci de antrenament.

La aceasta editie HR Summit, abia astept sa cunosc oameni de calitate si sunt sigura ca voi avea multe de invatat de la publicul iesean. Asteptarile sunt foarte ridicate – imi doresc participare si curiozitate, cat si deschidere in a povesti despre realitatile si situatiile proprii.

Raspunsuri-fulger:

SuperPower in HR: Curiozitate si deschidere;

Worst case scenario in HR: Aroganta si auto-suficienta;

Great Responsabilities in HR: Totul este „treaba ta”;

Fav. Motto in HR: Moving minds;

Best advice in HR: Sa nu uiti ca trebuie sa fii un vanzator excelent.

Tematica celei de-a XI-a editii HR Summit este „Difficult times? SuperHeRoes are Here!”. Sustinatorii super eroilor din aceasta toamna sunt: Signal Iduna, Romanian Software, Selftrust Academy, Benefit Online, Hart Consulting, Max Relax, Wolf Theiss, Jobus.ro, Nexus Media. Detalii despre speakeri si inscriere gasiti pe www.iasi.hrsummit.ro.