Smart Crisis: Cum să gestionăm inteligent situațiile dificile

Este evident pentru toată lumea că trăim un moment dificil în istoria omenirii. Am mai văzut scenarii similare în filmele de la Hollywood (probabil ne gândeam ca sunt exagerări să ne poată capta atenția) sau în buletinele de știri – dar erau la scară mult mai mică sau în zone depărtate de noi.

 

Uite că fără să ne dorim și aproape fără să ne dăm seama, am ajuns să experimentăm o criză majoră, care afectează semnificativ domeniile medical și economic. Modul în care vom trăi și vom interacționa atât personal, cât și profesional de azi înainte va fi schimbat semnificativ față de viața de până acum.

 

Având în vedere contextul și provocările actuale vă propun o abordare inteligentă a situațiilor dificile, utilizând idei, modele, metode si instrumente validate, practice în trecut, dar grupate și re-gândite pentru momentul de azi. Abordarea propusă are și un nume, un acronim “ACCCA Way” by Smart HR și presupune 5 capitole:

 

  1. Atittude I Atitudine
  2. Change I Schimbare
  3. Crisis I Criză
  4. Coaching I Coaching
  5. Action I Plan acțiune

 

Atitudinea nu este întâmplător cap de listă. Este cea pe care o poți controla fiindcă tu alegi modul în care abordezi situațiile cu care te confrunți. Poți alege să ignori ce se întâmplă, să te plângi și să dai vina pe ceilalți, poți aștepta ca ceilalți să rezolve situația sau poți lua atitudine.

O atitudine smart în criză sau situații dificile presupune:

  • să fii mereu pregătit, atent, informat;
  • să fii implicat, proactiv, responsabil;
  • să te aștepți la schimbări, uneori radicale, bruște sau neașteptate;
  • să definești corect problemele și soluțiile potrivite;
  • să stabilești obiective clare și să pregătești un plan de acțiune eficient pentru a le atinge.

 

Schimbarea este poate una dintre puținele constante din viața noastră. “Singura certitudine este faptul că totul se schimbă” spunem adesea. Și nu sunt puțini cei care agreează teoriile conform cărora câștigători în lupta pentru supraviețuire, în cazul regnului animalia, sau pentru succes, în cazul nostru, sunt cei care se adaptează bine și repede schimbărilor.

Important în cazul schimbării este să fii pregătit pentru aceasta, să o recunoști la timp și să o accepți. Stagiile parcurse în gestionarea eficientă a schimbărilor includ:

– “Relaxare”, o stare de aparent confort;

– Disconfortul;

– Analiza situației și a soluțiilor posibile;

– Testarea opțiunilor și luarea unei decizii;

– Implementarea soluției alese.

Tu în ce stadiu te afli legat de schimbările cu care ne confruntăm acum?

 

Crizele apar de nicăieri uneori și ne surprind ca lebăda neagră din povestea lui Nicholas Nassim Taleb. Oricât de bine ne-am pregăti putem fi surprinși adesea. Ce facem când ne confruntăm cu o situație care ne scoate din zona de confort?

Avem câteva soluții la îndemână, care pot ajuta la abordarea eficientă a situațiilor dificile:

– Eficiență, care include (re)formularea unor obiective concrete și prioritizare în funcție de acestea;

– Încredere în sine, colegi, companie, clienți, dar și câștigarea încrederii

partenerilor;

– Simplificare – în toiul furtunii ceea ce este ne-esențial este spulberat. A fi

inteligent înseamnă să simplifici, să alegi conștient și intenționat ce rămâne, pe ce vrei să te concentrezi;

– Gestionarea stresului – vitală pentru sănătatea personală și concentrarea

pe plan profesional.

 

Coaching-ul este un instrument la modă, toată lumea vorbește despre asta, dar adesea nu este utilizat corect sau suficient. Chiar dacă nu suntem specialiști sau certificați, coachingul rămâne o unealtă eficientă și eficace, mai ales în situații dificile.

În opinia mea, în cazul unei crize sau situații delicate poate îmbrăca mai multe forme: să solicităm ajutor, coaching de la colaboratori, să oferim coaching acestora, sau, de ce nu, în condițiile acestea de izolare și retragere socială – să răspundem singuri unei succesiuni de întrebări formulate inteligent. Cel mai la îndemână model de coaching este modelul GROW:

Goal |Scop : formularea unui scop, a unui obiectiv clar;

Reality | Realitate: analiza situației actuale, a punctului de pornire;

Options | Opțiuni: identificarea și analiza unor căi diferite de atingere a obiectivelor;

Will | Decizie : alegerea unei opțiuni, a unei soluții, pregătirea și implementarea unui plan de acțiune.

 

Acțiunea este esențială. Trăim vremuri dificile, solicitante. În toate domeniile lucrurile se schimbă de la o Ia alta. De la o oră la alta. Producători de mobilier, care acum produc măști chirurgicale. Arhitecți sau ingineri IT care strâng donații pentru sistemul medical. Lucruri normale ca o plimbare în parc, o petrecere cu prietenii sau cumpăraturi pentru o persoană peste 65 de ani, în afara intervalului 11:00 – 13:00 au ajuns o problemă. Sau o infracțiune, parcă acesta este termenul.

 

În concluzie, acțiunea înseamna să avem energia, curajul și perseverența să punem în aplicare planul definit și să atingem rezultatele propuse. Până la urma aceasta este provocarea unor vremuri tulburi: să simplificăm și clarificăm lucrurile și să obținem rezultatele propuse.

 

Dacă ți-a plăcut modelul ACCCA și îl găsești util, în mod sigur o să îți placă recomandările noastre pe care le găsești pe pagina de LinkedIn Smart HR Romania – www.linkedin.com/company/smart-hr-romania