Sectorul mobilitatii globale are un impact din ce in ce mai pregnant asupra legislatiei fiscale nationale si internationale, iar acest lucru se observa si in ultimele schimbari ale Codului de procedura fiscala – introducerea sanctiunilor contraventionale pentru nedepunerea dosarelor fiscale privind rezidenta fiscala la plecarea/sosirea din/in Romania pentru o perioada de peste 183 de zile.
Astfel, cred ca este oportun sa discutam despre obligatiile de natura fiscala ale romanilor detasati care parasesc Romania, deoarece, de obicei, companiile care detaseaza romani in strainatate se concentreaza doar pe informarile mentionate in legislatia muncii si nu isi informeaza angajatii despre obligatiile fiscale din Romania sau din tara gazda.
Ce trebuie sa stim?
1.Angajatul roman care paraseste Romania pentru o perioada de peste 183 de zile este obligat sa depuna chestionarul pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania la autoritatea fiscala in raza careia are domiciliul.
In urma depunerii acestui dosar, autoritatea fiscala respectiva va emite o notificare privind rezidenta fiscala la plecarea din Romania, in care se va mentiona daca persoana in cauza este considerata in continuare rezident fiscal cu obligatie fiscala integrala in Romania sau este considerata nerezident fiscal.
2. Angajatul roman detasat in strainatate poate fi obligat la plata impozitului pe venit in tara gazda. Aceasta posibiltate se poate analiza dupa schema de mai jos:
3. Angajatul detasat este posibil sa fie obligat la plata contributiilor sociale in tara gazda. Totusi, regulamentele europene prevad faptul ca, daca este prezentat documentul portabil A1 (pentru detasarile in statele membre UE) sau un document similar (pentru detasarile in statele din afara UE, dar care au incheiate acorduri bilaterale cu Romania privind securitatea sociala), angajatul detasat ramane asigurat in sistemul public de asigurari sociale din Romania si nu trebuie sa achite contributii sociale in tara gazda. Ce se intampla daca sunt proiecte de detasare in tari din afara SEE care nu au incheiate cu Romania acorduri bilaterale privind securitatea sociala? Pentru aceste situatii este indicat sa contactati HR din tara gazda pentru a va informa daca exista obligatii declarative sau obligatii de plata.
4. Angajatul detasat nu trebuie sa perceapa nicio diferenta din punct de vedere financiar pe perioada detasarii, chiar daca este posibil, uneori, sa achite impozit pe venit in ambele tari. Salariul primit pe perioada detasarii trebuie calculat astfel incat acesta sa acopere cerintele legale din tara gazda privind salariul minim si, in acelasi timp, sa acopere eventualele obligatii de plata in tara gazda.
In practica, exista tendinta ca bonusul de detasare sa fie acordat de angajatori sub forma de diurna, insa trebuie sa aveti in vedere ca, in situatia in care acordati diurna sub aceasta forma, exista riscul ca aceasta sa fie reconsiderata ca venit asimilat salariului, in cazul unui eventual control fiscal.
Sper ca informatiile prezentate mai sus vor fi de ajutor atat companiilor care trimit detasati, cat si persoanelor detasate.
Pentru orice informatii detaliate si consultanta specializata, va stam la dispozitie cu drag!
Andreea Gheorghe,
Expatriate tax manager and tax consultant, Nestlers Group
—————————–
Nestlers ofera clientilor sai servicii de imigrare, impozitare si relocare de prima clasa. Echipa Nestlers are o experienta de peste 10 ani si abordează cererile clientilor intr-o maniera profesionista si dedicata, dorind sa ofere sprijin pentru sute de familii care aleg sa treaca prin procesul complex de relocare dintr-o tara in alta, la nivel mondial.