Ultimii ani au fost o perioadă de transformare digitală pentru multe întreprinderi, deoarece au încercat să valorifice instrumentele și tehnologiile emergente pentru a reinventa operațiunile pentru era modernă. Digitalizarea proceselor de HR și payroll reprezintă un pas important pentru orice companie, deoarece ajută la colectarea de date și la automatizarea unor procese care ocupă foarte mult timp.
În mod clar, transformarea digitală nu este doar o chestiune de strategie și tehnologie. Este, de asemenea, o problemă de oameni, planificarea și angajarea resurselor fiind o parte esențială a întregii strategii a unei companii.
Deși este posibil ca resursele umane și salarizarea să nu fie primele departamente care vin în minte atunci când ne gândim la transformarea digitală, rolul lor central și impactul asupra forței de muncă le plasează în centrul eforturilor de transformare. Într-o epocă în care recrutarea și retenția talentelor este determinată de avantajul competitiv al unei experiențe îmbunătățite a angajaților, salarizarea are un rol fundamental.
„Digitalizarea proceselor de HR și payroll presupune orientarea spre un software care să răspundă nevoilor acestor departamente. Un astfel de soft poate stoca date esențiale, se configurează ușor, este intuitiv, iar datele sunt păstrate în siguranță. O astfel de soluție poate ajuta orice companie în eficientizarea muncii angajaților, dar și a managementului, lucru care îi va ajuta să economisească timp pe care să îl folosească în activități care țin de recrutare, de dezvoltarea personalului, dar și de strategii organizaționale”, a explicat Ionuț Gherle, CEO UCMS by AROBS.
Este de la sine înțeles că cele mai câștigate companii sunt cele care au capacitatea de a oferi o experiență angajaților orientată spre viitor și spre digital, atât în ceea ce privește departamentele de HR, cât și cele financiare. De asemenea, aceste soluții software pot să satisfacă nevoile specifice ale companiilor în funcție de industrii.
„Fiecare organizație are nevoi specifice determinate de industria din care face parte. Funcționalitățile noastre pot fi personalizate pentru a ajuta atât managerii, cât și șefii de departamente și angajații să își simplifice task-urile de zi cu zi.
Spre exemplu, pe zonele de automotive și producție este nevoie de digitalizarea proceselor de HR în fabrici, unde angajații nu au constant acces la calculator. Ca să nu mai fie nevoiți să meargă la departamenul de resurse umane, aceștia pot avea acces la documente print intermediul portalului True HR in Touch. Cu ajutorul unei cartele și a unui cod pot avea acces la datele personale, își pot lua concediu, pot să trimită spre departamentul de HR solicitări pentru adeverințe și multe altele.
Pe zona medicală, unde programul este mai dificil de realizat deoarece se lucrează în ture și medicii sunt nevoiți să facă gărzi, soluțiile noastre pot să simplifice realizarea programului. În ceea ce privește industria de retail, fiindcă sunt numeroase magazine, este nevoie de un software care să ajute pe zona de recrutare, iar modulele noastre pot fi personalizate în acest sens.
Desigur, acestea sunt doar câteva exemple, deoarece nevoile fiecărei companii sunt extrem de variate”, a explicat Ionuț Gherle, CEO UCMS by AROBS.
Lecțiile învățate din inițiativele de transformare digitală din ultimii ani sugerează că deficitul de competențe, planificarea resurselor și dezvoltarea forței de muncă se numără printre cele mai mari bariere în calea succesului.
Având în vedere că departamentele financiare și cele de resurse umane sunt esențiale pentru a oferi o experiență pozitivă și atractivă angajaților, este necesar ca organzațiile să se orienteze spre digitalizare.